Κέντρο Φιλοξενίας Άρρωστου, Άπορου Παιδιού και Οικογένειας __

Διεθνής Ημέρα κατά της Εξάλειψης του Αναλφαβητισμού

 

Σήμερα, 8 Σεπτεμβρίου, με την πρωτοβουλία της UNESCO από το 1965 στη σύνοδο της Τεχεράνης, γιορτάζουμε διεθνώς το διαρκή αγώνα για την καταπολέμηση του αναλφαβητισμού.

Σύμφωνα με πρόσφατες στατιστικές μετρήσεις για τον αναλφαβητισμό από το Υπουργείο Παιδείας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (Εθνικό Ινστιτούτο Αλφαβητισμού), εκτιμάται ότι 774 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως δεν γνωρίζουν γραφή και ανάγνωση. Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι τα 2/3 του αριθμού αυτού είναι γυναίκες, με το 98% επί του συνολικού ποσοστού αναλφάβητων να εντοπίζεται σε αναπτυσσόμενες χώρες. Χαρακτηριστικά παραδείγματα των χωρών αυτών είναι η Νότια και Δυτική Ασία, η υπο-Σαχάρια Αφρική και τα Αραβικά Κράτη.

Η πρόσβαση στην εκπαίδευση συνιστά αναπόσπαστο δικαίωμα κάθε ανθρώπου σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Αποτελεί σημαντικό εφόδιο προκείμενου να γνωρίσει έναν καινούριο κόσμο, να ανοιχθούν νέα μονοπάτια στη σκέψη του, να ενδυναμώσει την υπόστασή του. Ειδικότερα, η μόρφωση των παιδιών και των νέων είναι ιδιαίτερα καθοριστική, καθώς η απόκτηση των απαραίτητων εργαλείων για την προσέγγιση της Γνώσης, τους επιτρέπει να ζυμωθούν με αναφαίρετα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως είναι η Ελευθερία της σκέψης, του λόγου, της έκφρασης, η Ισότητα, η Ειρήνη…

Ας προσπαθήσουμε να κάνουμε το όραμα της παγκόσμιας μόρφωσης πραγματικότητα, ενθυμούμενοι τα σοφά λόγια του αρχαίου Φιλοσόφου Σωκράτη:

«Η παιδεία είναι πανηγύρι της ψυχής, γιατί σ’ αυτήν υπάρχουν πολλά θεάματα και ακούσματα της»

 

Tο Διοικητικό Συμβούλιο

 

 

 

Επικοινωνία: Ελ. Βενιζέλου 18, 17121 Νέα Σμύρνη - Τηλ.: 210 9346139 - Fax: 210 9341101 - E-mail: iliachtida@otenet.gr

© 2023 Κέντρο Φιλοξενίας Άρρωστου Παιδιού και Οικογένειας "ηλιαχτίδα" Web Design by Viviana K.